ΔΑΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ

ΔΑΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ

Ενδεικτικό πρόγραμμα 7ήμερης εκδρομής

Μπορούμε να κάνουμε την εκδρομή με 5 μέρες (μόνο μέχρι Ντουμπρόβνικ) ή με περισσότερες από 7 μέρες προσθέτοντας τις πόλεις  Τρογκίρ, Ριέκα, Οπάτια και Τεργέστη.

ΤΙΡΑΝΑΜΠΟΥΤΒΑΚΟΤΟΡΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚΣΠΛΙΤ ΜΠΙΟΓΚΡΑΝΤΖΑΝΤΑΡΛΙΜΝΕΣ ΠΛΙΤΒΙΤΣΕ – ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

 

1η ΜΕΡΑ : ΤΡΙΚΑΛΑ- ΚΟΡΥΤΣΑ- ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ – ΕΛΜΠΑΣΑΝ – ΤΙΡΑΝΑ

Συγκέντρωση στο χώρο της πλατείας του ΟΣΕ και αναχώρηση για τον συνοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής. Με την ενδιάμεση στάση φθάνουμε στα σύνορα. Ακολουθεί ο  καθιερωμένος  αστυνομικός  και τελωνειακός  έλεγχος και αμέσως μπαίνουμε   στο χώρο της  Αλβανίας .  Η πρώτη πόλη που συναντάμε είναι η Κορυτσά (Κorce),  όπου θα δούμε τις παλιές εργατικές κατοικίες σοβιετικού τύπου και τα πανέμορφα αρχοντικά.  Η Κορυτσά παλιά ήταν το κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Αλβανίας κ.α. Η πόλη εκτός από σημαντικό εμπορικό κέντρο, αποτελούσε και πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής από τον 18ο αιώνα, με πλήθος ελληνικών σχολείων να λειτουργούσαν σε αυτή. Συνεχίζοντας την πορεία μας με προορισμό τα Τίρανα , περνώντας από Πόγραδετς και  Ελμπασάν, θα καταλήξουμε   στην  πρωτεύουσα της Αλβανίας τα Τίρανα. Φθάνοντας θα κάνουμε μια περιήγηση με το λεωφορείο, όπου θα δούμε τις κεντρικές  πλατείες, τα υπουργεία, το Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο. Επίσης  δίπλα θα δούμε την Όπερα, το τζαμί του Ethem Bey που χτίστηκε το 1789, καθώς και τον πύργο του ρολογιού που χτίστηκε το 1830.  Στη μέση της πλατείας δεσπόζει το άγαλμα του Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη (εθνικός Ήρωας) καβάλα στο άλογο και γύρω τα κυβερνητικά κτίρια και τα υπουργεία. Τελειώνοντας τη περιήγηση στο κέντρο των Τιράνων, θα δούμε επίσης  την πρωθυπουργική κατοικία, την Ακαδημία καλών τεχνών, το Πανεπιστήμιο, και δίπλα το στάδιο Qemal Stafa. Τα Τίρανα είναι πρωτεύουσα της Αλβανίας από το 1920. Σήμερα έχει  περίπου 1.500.000 κατοίκους και αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της χώρας. Το κομβικό σημείο της πόλης είναι η πλατεία Σκεντέρμπεη, η οδός Ηρώων, και η πλατεία  της Μητέρας Τερέζας. Τέλος θα καταλήξουμε στο ξενοδοχείο. Τακτοποίηση  στα δωμάτια του ξενοδοχείου.  Δείπνο- Διανυκτέρευση.

2η ΜΕΡΑ : ΤΙΡΑΝΑ – ΜΠΟΥΤΒΑ – ΚΟΤΟΡ – ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ

Αφού πάρουμε  το πρωινό μας  αναχωρούμε για Μαυροβούνιο. Περνώντας  από την πόλη Λέζα φτάνουμε στα σύνορα (Σκόδρα), και η πρώτη πόλη του Μαυροβούνιου  που θα συναντήσουμε στο δρόμο μας είναι το Μπαρ το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Συνεχίζουμε για Μπούτβα, και μέσω της παραθαλάσσιας διαδρομής που θα ακολουθήσουμε,  θα έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε το όμορφο νησάκι του Αγίου Στεφάνου. Άφιξη στη Μπούτβα, ελεύθερος χρόνος για περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης μέσα στο κάστρο. Ερευνητές και ιστορικοί υποστηρίζουν πως η παλιά πόλη ήταν αρχικά νησί και αργότερα ενώθηκε με την ακτή σχηματίζοντας έναν αμμώδη ισθμό. Λέγεται πως η περιοχή ανακαλύφθηκε από κάποιον Έλληνα ναυτικό που ονομαζόταν Boutoua. Αργότερα τις ακτές του Μαυροβουνίου κατέλαβαν οι Βενετοί, την επιρροή των οποίων βλέπουμε και στην αρχιτεκτονική των κτιρίων της παλαιάς πόλης. Στην παλαιά πόλη της Μπούντβα, όπου κυριαρχεί η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, θα θαυμάσουμε τις εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη, της Αγίας Μαρίας της Πούντα και της Αγίας Τριάδας, το Εθνογραφικό Μουσείο με εκθέματα από την ίδρυση της πόλης και τέλος  θα δούμε το φρούριο – Σιταντέλ – που χρονολογείται από τον 5ο–6ο αιώνα. Στη συνέχεια αναχωρούμε για το Κότορ, όπου ξεχωρίζουν τα Παλιά Τείχη, η Παλιά Πόλη με τον Ρωμαϊκό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τρύφωνος από τον 12ο αιώνα και η μαρίνα με τα πανάκριβα κότερα. Πάνω από την πόλη του Κότορ δεσπόζει το κάστρο στο οποίο για να ανέβεις πρέπει να σκαρφαλώσεις 1.200 σκαλοπάτια για το φρούριο του Αγ. Γεωργίου. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη μας αναχωρούμε για το Ντουμπρόβνικ το μαργαριτάρι τις Αδριατικής. Άφιξη- τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση. Δείπνο- Διανυκτέρευση.

3η ΜΕΡΑ : ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ – ΞΕΝΑΓΗΣΗ.

Μετά το πρωινό μας αμέσως αρχίζει η  ξενάγηση σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Μεσογείου το Ντουμπρόβνικ, η οποία είναι προστατευόμενη από την UNESCO. Στην πόλη με την ονομασία «Ραγκούσα» θα δούμε τα ανάκτορα του Σπόνζα του 16ου αιώνα, το παλάτι των Ρέκτορς, τον καθεδρικό ναό και την εκκλησία του προστάτη της πόλης,  του Αγίου Βλασίου. Θα δούμε επίσης το Φραγκισκανό μοναστήρι και το παλαιότερο φαρμακείο της Ευρώπης. Στη συνέχεια  θα μπούμε από την πύλη Πιλ και θα βγούμε από την πύλη Πλος ή και αντίστροφα, όπου θα δούμε επίσης τη μικρή και τη μεγάλη κρήνη του Ονούφριου, καθώς και τα φρούρια Μινσέτα,  Μποκάρ, Σεντ Ιβάν, Ρεβελίν και Λοβρίτζενακ. Η παλαιά πόλη είναι περιτριγυρισμένη από τείχη του 10ου αιώνα, τα μεγαλύτερα ίσως στην Ευρώπη. Θα προσκυνήσουμε στην Ορθόδοξη Σέρβικη εκκλησία. Ακολουθεί χρόνος ελεύθερος στο κέντρο της πόλης και προαιρετικά προγράμματα (κρουαζιέρα στο Lokrum και τελεφερίκ). Επιστροφή στο ξενοδοχείο.  Δείπνο – διανυκτέρευση.

4η ΜΕΡΑ : ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ –  ΣΠΛΙΤ – ΜΠΙΟΓΚΡΑΝΤ

Πρωινό και  αμέσως αναχωρούμε για το Μπίογκραντ. Ακολουθώντας την διαδρομή δίπλα στις  πανέμορφες δαντελωτές ακτές όπου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τους υπέροχους κολπίσκους και  τα ατελείωτα νησάκια και γραφικά ψαροχώρια,  καθώς και παραθαλάσσιες πόλεις.  Φτάνοντας  στο  Σπλιτ θα δούμε τον λόφο Μοργιάν – σύμβολο της πόλης – θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα ολόκληρης της πόλης με το λιμάνι, την αμμώδη παραλία στο κέντρο της και τον παραλιακό πεζόδρομο.  Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το παλάτι του Διοκλετιανού, το οποίο ανήκει στον κατάλογο Εθνικής κληρονομιάς της UNESCO – αξιόλογο δείγμα της Ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής στην ανατολική πλευρά της Αδριατικής θάλασσας. Στον ελεύθερος μας  χρόνο θα  έχετε  την ευκαιρία να απολαύσετε  τον καφέ μας ή  το μεσημεριανό μας σε ένα από τα πολλά καφέ ή  εστιατόρια στα στενά ή  στον γοητευτικό πεζόδρομο. Επιβίβαση στο πούλμαν και το απόγευμα φτάνουμε στο Σίμπενικ ή  Μπίογκραντ. Άφιξη- τακτοποίηση στα δωμάτια του ξενοδοχείου.   Ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

5η ΜΕΡΑ: ΜΠΙΟΓΚΡΑΝΤ – ΖΑΑΝΤΑΡ – ΛΙΜΝΕΣ ΠΛΙTΒΙΤΣΕ – ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Μετά το πρωινό μας, αρχίζει η επίσκεψη στο Ζαντάρ, όπου θα δούμε την χερσαία πύλη και τα τείχη, την πλατεία του λαού, την πύλη της Θάλασσας και το Φόρουμ. Η πόλη τον μεσαίωνα ήταν η κυριότερη βάση του Βυζαντινού στόλου.  Το 1409 ο Βασιλιάς της Ουγγαρίας πούλησε στους Βενετούς τις πόλεις τις Δαλματίας για 100.000 δουκάτα. Στη συνέχεια αναχωρούμε για την περιοχή των λιμνών Πλίτβιτσε στον επίγειο παράδεισο. Ένα τεράστιο εθνικό πάρκο με μία σειρά λιμνών που συνδέονται με μικρούς η μεγαλύτερους καταρράκτες είναι ένα θέαμα μοναδικό με μαγικές εικόνες. Η φύση δημιούργησε ένα από τα πιο όμορφα θαύμα της, που αφήνουν άναυδο τον επισκέπτη. Ένα συγκρότημα 16 λιμνών άλλα υψηλότερα, άλλα χαμηλότερα που με μια σειρά καταρρακτών, τα νερά πέφτουν από τη μια λίμνη στην άλλη. Ελεύθερος χρόνος και  στη συνέχεια  αναχωρούμε για την  Λουμπλιάνα την πρωτεύουσα της Σλοβενίας.  Άφιξη τακτοποίηση στα δωμάτια του  ξενοδοχείου. Δείπνο- Διανυκτέρευση.
6η ΜΕΡΑ :ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ –  ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Μετά το πρωινό μας θα αρχίσει η περιήγηση της πόλης. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την λεωφόρο Κυρίλλου και Μεθοδίου, την πλατεία του Αγίου Μάρκου με το θυρεό της χώρας και το Δημαρχείο με την Πέτρινη Αψίδα. Θα περιηγηθούμε επίσης στην Άνω πόλη, όπου βρίσκεται ο επιβλητικός Καθεδρικός ναός και η Αρχιεπισκοπή. Επίσης θα δούμε το Προεδρικό μέγαρο, τη Βουλή και άλλα κυβερνητικά κτίρια.  Τελειώνοντας αναχωρούμε για την πρωτεύουσα της Σερβίας στο όμορφο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα που καθρεφτίζεται στα νερά του Δούναβη. Ακολουθεί μια μικρή περιήγηση της  πόλης.  Θα αρχίσουμε από τον κεντρικό και εμπορικό δρόμο Κνεζ Μιχαήλοβα.  Θα δούμε επίσης τις εκκλησίες Ρούτζικα και  Αγία   Παρασκευή, την πλατεία Δημοκρατίας, το Εθνικό Θέατρο, το αρχοντικό της Πριγκίπισσας Λιούμπικα και το Κοινοβούλιο. Τέλος θα καταλήξουμε στο ξενοδοχείο. Τακτοποίηση στα δωμάτια.  Δείπνο – Διανυκτέρευση.

7η ΜΕΡΑ: ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ – ΤΡΙΚΑΛΑ

Αμέσως μετά το πρωινό μας αναχωρούμε πολύ νωρίς το πρωί ακολουθώντας το δρόμο της επιστροφής.  Διασχίζοντας την Σερβία και  τα Σκόπια και με τις απαραίτητες  ενδιάμεσες στάσεις φθάνουμε στα   σύνορα των Ευζώνων . Ακολουθεί και εδώ ο καθιερωμένος τελωνειακός έλεγχος. Αφού ολοκληρωθεί ο  έλεγχος αναχωρούμε για τα Τρίκαλα. Με την ενδιάμεση στάση φθάνουμε αργά το βράδυ   στην πόλη μας.

***ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ***

Share on social networks
 

www.chictravel.com.gr   |   info@chictravel.com.gr   |   2431022428   |   2431035577  |  facebook  |  instagram